Talen

Vijf eenvoudige lessen voor eindeloos barbecueplezier.

 

Het halve werk: de voorbereiding

Maak je vuur aan met houtskool

De makkelijkste manier? Steek een aanmaakblokje aan, vul de aanmaakkoker met houtskool en zet hem op het brandende aanmaakblokje. Wacht 10 minuutjes tot de houtskool in de koker goed brandt en strooi de inhoud van de koker dan uit over de houtskool in de vuurkorf van de BBQ.

Werk je liever met hout in plaats van houtskool, gebruik dan droge twijgjes of een aanmaakblokje om het vuur aan te maken. Gebruik zeker geen krantenpapier of houtsoorten die hars bevatten. Gebruik enkel kwaliteitshout of -houtskool. Maak het vuur minstens een halfuur op voorhand aan.

Regel de hitte

Om je gerecht langzaam en rustig te laten garen, zet je het rooster op de hoogste stand. Is het rooster niet in de hoogte verstelbaar, leg dan meer hout(skool) aan één kant van de BBQ. Zo creëer je verschillende warmtezones. Sommige toestellen hebben een luchtrooster waarmee je de hitte kan regelen: hoe meer je het rooster openzet, hoe meer lucht je toevoegt en hoe meer hitte je creëert.

Een goede uitrusting maakt het werk licht

Om efficiënt te kunnen barbecueën heb je behalve een goed BBQ-toestel weinig ander materiaal nodig: een degelijke BBQ-tang, isolerende handschoenen,een kwast, een spatel of platte scheplepel en eventueel een grillpan.

Zorg bij een houtvuur altijd voor voldoende zuurstof (bv. met een blaasbalg) om een al te grote rookontwikkeling en rooksmaak te vermijden.