Talen

Vijf eenvoudige lessen voor eindeloos barbecueplezier.

 

Voor de gemoedsrust: veiligheid en gezondheid

Het zit ‘m in de rooster

Een proper rooster is het begin en het einde van een geslaagde BBQ. Vet het schoongemaakte rooster in bij de start. Warm het rooster op en wrijf het in met plantaardige olie. Je vermijdt dat het stuk vlees of vis straks blijft kleven. Na het barbecueën: ontvet het rooster, zodra het afgekoeld is, met de vleeskant van een halve citroen. Wrijf het rooster schoon totdat de citroen niet meer zwart ziet.

Vermijd likkende vlammen

Zorg ervoor dat de producten op het rooster nooit in aanraking komen met de vlammen. Indirect grillen is daarvoor de beste oplossing. Gril je toch direct, plaats het rooster dan op de hoogste stand en zorg ervoor dat het volledig olievrij is. Is het rooster niet in de hoogte verstelbaar, leg dan meer hout(skool) aan één kant van de BBQ. Zo creëer je verschillende warmtezones.

Houd rauw en gebakken gescheiden. Leg gegrilde producten nooit op een schotel waarop al rauw voedsel heeft gelegen. Snijd ze ook niet met een mes waarmee je al rauw voedsel hebt versneden.

De ingrediënten

Olijfolie of arachideolie zijn hittebestendige oliën en dus geschikt voor de BBQ. Verbrande olie of vetstof is zeer nefast voor de gezondheid. Houtsoorten die hars bevatten zijn uit den boze. Gebruik ook geen geschilderde of behandelde stukken hout.

Werk hygiënisch. Was regelmatig je handen of gebruik handschoenen.